Twan – werkvoorbereider
Twan maakt deel uit van een echte ‘Energiewacht-familie’ met zijn vader en moeder werkzaam binnen het bedrijf. Via een stage wist hij ook al snel dat Energiewacht bij hem past. Lees hier zijn verhaal.
Hey Twan, bedankt dat je de tijd hebt genomen voor dit interview. Laten we beginnen met een kijkje in jouw wereld. Vertel eens wat over jezelf?
Ja, natuurlijk! Ik ben Twan en 24 jaar oud. Sinds december woon ik samen met mijn vriendin. Wij wonen in Enschede op ongeveer tien minuutjes van het kantoor van Energiewacht. Vlak tegen de binnenstad aan.
Zelf voetbal ik bij de Tubanters in Enschede. Mijn voorkeurspositie is centraal achterin, maar soms sta ik rechtsback. Ook kijk ik graag naar FC Twente. Daar kom ik al sinds mijn 8e ongeveer. Tegenwoordig sta ik op Vak P. Voordeel voor mij is dat ze vaak op zaterdagavond spelen. Dat valt dus mooi te combineren met mijn eigen voetbal.
Sinds december woon ik dus samen met mijn vriendin. Daarvoor woonde ik met mijn ouders. Maar ik moet zeggen dat ik mijn hond meer mis dan mijn ouders, haha. De hond heet trouwens N’kufo. De voetballiefhebbers onder ons weten dat hij is vernoemd naar de topscorer van FC Twente. Naast voetballen en voetbal kijken, speel ik af en toe games en fitness ik graag.
“Het geeft een boost als we complimenten krijgen en een project succesvol doorlopen.”
Klinkt goed, Twan! En wat doe je binnen Energiewacht?
Ik ben werkvoorbereider voor projecten van de installatietak in Enschede. Hier werk ik samen met zo’n 50 installatiemonteurs en acht binnendienstmedewerkers. We doen echt van alles; van cv-ketels, boilers en airco’s tot aan nieuwe rookgasafvoeren en leidingwerk. Ik regel daarbij de planning, koop de materialen in, geef het meerwerk door, zorg dat de materialen klaar staan en dat soort werk. Soms komen er ook technische vragen op me af, dan kijk ik mijn collega Bjorn Kuiper altijd even aan. Hij is echt een vakman, een wandelende encyclopedie noem ik hem wel eens. Wij delen dezelfde functie en daar ben ik ontzettend blij mee. We hebben ook meewerkende voormannen die ontzettend veel doen en samen zetten we een goed uitgewerkt plan uit. Het geeft een boost als we complimenten krijgen en een project succesvol doorlopen.
En hoe ziet jouw team eruit?
Aan de projectenkant hebben we twee werkvoorbereiders, Bjorn en ik. Ik ben meer van het overzicht, Bjorn is de technicus. Daarnaast hebben we een projectleider. Onder hem zitten drie voormannen, daaronder vallen alle monteurs. Als wij een project krijgen, gaan zij een schouw doen, om vervolgens het plan uit te werken. De voormannen zijn echt op locatie, lossen issues op en zijn de eerste aanspreekpunten. We hebben maandelijks overleg met de buitendienst en wekelijks een projectoverleg. Ook staan we altijd in contact met commerciële kant.
De sfeer is prima. We hebben een hecht team. Er is ruimte voor gezelligheid, maar we weten ook wanneer we serieus moeten zijn. We kunnen goed samenwerken en dat is essentieel voor ons werk.
En hoe zien jouw dagen eruit?
Mijn dag begint met koffie, natuurlijk. Dan open ik de mailbox en zet de telefoon aan. Het eerste uur kijk ik of er in de avond ervoor of de vroege morgen er nog zaken zijn de extra aandacht eisen. Denk aan bijvoorbeeld monteurs waarvan de materialen op zijn. Daarna verschilt het; overleg, PD’s, bijplannen, bezig met nieuwe opdrachten, klanten bellen, facturatie klaarzetten, administratief werk en projectbewaking. Daarnaast zijn we eigenlijk altijd bezig met verbeteringen en analyses om processen te optimaliseren.
“Ik deed mijn eerste stageonderzoek op de installatieafdeling. Dat beviel goed. Daarna ben ik in dienst gebleven als werkstudent op de administratie. Wanneer ik wat tijd over had, ging bij Energiewacht aan het werk.”
Hoe ben je eigenlijk bij Energiewacht terechtgekomen?
Ik studeerde HBO technische bedrijfskunde op Saxion. Toen ik 20 was, ben ik via mijn vader binnen gekomen als stagiair. Mijn vader verkoopt cv-ketels voor Energiewacht. Niet alleen mijn vader werkt voor Energiewacht ook mijn moeder werkt voor Energiewacht. Voor ons is het dus echt een familiebedrijf. Zij zit op het bedrijfsbureau.
Ik deed mijn eerste stageonderzoek op de installatieafdeling. Dat beviel goed. Daarna ben ik in dienst gebleven als werkstudent op de administratie. Wanneer ik wat tijd over had, ging bij Energiewacht aan het werk. Toen ben ik een halfjaar weggegaan, omdat ik anders niet mocht afstuderen bij Energiewacht. Na een halfjaar ben ik weer aangenomen als afstudeerder op de installatietak. Hier heb ik ook mijn diploma gehaald met een onderzoek naar het logistieke proces binnen de afdeling installatie
Na het afstuderen werkte ik als werkstudent met de ambitie om naar de universiteit te gaan, maar toen vroegen ze me of ik fulltime wilde werken. En dat wilde ik wel. Zo kreeg ik mijn eerste jaarcontract. Momenteel heb ik een vast dienstverband ontvangen en heb ik mijn Green Belt opleiding afgerond.
Wat vind je goed aan Energiewacht als werkgever?
Energiewacht biedt veel kansen om jezelf te ontwikkelen. In december heb ik bijvoorbeeld mijn Green Belt afgerond, wat ze me hebben aangeboden tijdens het sollicitatieproces. Mijn ambitie is om ooit teamleider te zijn, het liefst van de installatieafdeling.
Ook sport ik via Energiewacht, dat is echt iets kleins, maar wel leuk om even te benoemen.
Zou je Energiewacht als werkgever aanraden?
Absoluut, aan iedereen. Ze willen blijven verbeteren, je kunt je ontwikkelen en daardoor kun je ook bijdragen aan verbeteringen. Het is een dynamische omgeving waar je echt stappen kunt zetten als je dat zelf echt wil.